• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON
Fotó: Marosvásárhelyi Rádió/Nemes Attila

28 év börtönre ítélték a dévai Szent Ferenc Alapítvány volt alkalmazottját

Pénteken hozott jogerős ítéletében 28 év börtönt szabott ki a Maros megyei ítélőtábla a dévai Szent Ferenc Alapítvány volt alkalmazottjára, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában – számol be róla a Transtelex.

A 36 éves nevelőt három kivételével az összes vádpontban bűnösnek találták, és a szabadságvesztés mellett az alapfokon kiszabott 790 ezer lejes kártérítést is ki kell fizetnie a sértetteknek. Tavaly június 29-én a csíkszeredai bíróság alapfokon harminc év börtönbüntetésre ítélte. A vádlottra 24 bűncselekmény miatt együttesen 87 év és hat hónap börtönbüntetést szabtak ki, 12 vádpontban pedig megállapították a bűncselekmény elévülését. A bíróság halmazati büntetésként ítélte 30 éves szabadságvesztésre, emellett 790 ezer lej kártérítés kifizetésére a vádlottat. A volt nevelő ellen 15 fiú vallott tárgyaláson. Az alapfokú ítéletet ellen a csíkszeredai ügyészég és a vádlott is fellebbezett, a mintegy tíz és fél hónapig tartó fellebbviteli per tavaly július 28-án kezdődött a Maros megyei ítélőtáblán. A bíróság négyszeri halasztás után, pénteken hozott jogerős ítéletet az ügyben.

Időközben az alapítvány tevékenységére újabb árnyék vetült.

Mint arról nemrég beszámoltunk: a dévai Szent Ferenc alapítvány által működtetett gyermekotthonokban tapasztalható visszaélésekre hívja fel a figyelmet az Átlátszó Erdély portálon és a mérce.hu-n megjelent oknyomozó riport.

Az újságírók az alapítvány szovátai gyermekotthonában történt abúzusokat tárták fel, ezek olyan esetek, amelyek nem kerültek bíróság elé. A szovátai gyermekotthonból kikerülő fiatalok szerint az otthon hét éve elbocsátott vezetője bántalmazta őket, és az alapítvány nem jelentette a visszaéléseket a gyermekvédelemnek, annak ellenére, hogy az alapítvány munkatársai és vezetője bőséges információval rendelkeztek a történtekről. Sem a gyermekotthon dolgozói, sem a pszichológusok, sem Böjte Csaba nem értesítette a hatóságokat, és amikor maga a bántalmazott tett panaszt, akkor minden érintett tagadta a tényt, amiről tudomásuk volt. A 2004-ben érvénybe lépett gyermekvédelmi törvény szerint akkor is értesíteni kell a gyermekvédelmi hatóságokat, ha az illető gyermekkel dolgozó felnőtt nem tud megbizonyosodni, hogy a visszaélés megtörtént-e vagy sem.

Forrás: Transtelex/Marosvásárhelyi Rádió


május 13, 2023